کتاب «ماه تمام»

سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۸
کد خبر :  ۶۶۶

موضوع

سرگذشت نامۀ فرمانده شهید محمّدابراهیم همّت

نویسنده

گل علی بابایی

درباره کتاب

به استناد فهرست منابعی که در انتهای کتاب آورده‌ شده است؛ مؤلف علاوه بر بهره‌گیری از 40 عنوان از کتب و نشریات، برای تدوین این اثر از صدها ساعت کاست‌های دیداری و شنیداری آرشیوی جنگ؛ اعم از مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های شهید همّت، وقایع‌نگاری لحظه به لحظه توسط راویان لشکر27 موسوم به «با فرماندهی» و همچنین «جلسات توجیهی» شهید همّت با کادرهای لشکر27 طی دوران بیست ماهه فرماندهی او بر آن یگان گرفته تا مجموعه‌ای از مصاحبه‌های به عمل آمده با اقوام، دوستان و همرزمان وی نیز بهره برده است. یادداشت‌های روزانه و مدارک شخصی مرتبط با دوران تحصیلات مقدماتی و دانشگاهی شهید همّت نیز مورد استفاده قرار گرفت تا سرانجام مؤلف موفّق شد جورچینِ گسترده خود از روند زندگی این سردار پر آوازه را، گام به گام تکمیل نماید.
گل‌علی بابایی؛ در مقام مؤلف ماه تمام، پیرامون مشکلات موجود بر سر راه نگارش کتاب در باب شخصیتی همچون شهید همّت گفته است: «اصولاً نوشتن زندگی‌نامه مستند دربارۀ مشاهیر عالم کار خیلی سخت و پردردسری است. چون شما مقیّد هستید با کنار هم قرار دادن مجموعه‌ای متنوع، متفاوت و بعضاً حتّی متناقض و متضاد از روایت‌ها، خاطرات و ناگفته‌های فراوان پیرامونیان یک شخصیت به یک قصّه واقعی و منسجم از مراحل مختلف زندگانی وی برسید؛ طوری که اثر در ساختار کلّی‌اش، هم از ریتم خوبی برخوردار باشد، هم جاذبه لازم در بافت اثر لحاظ شود و هم فراز و فرود منطقی هر بخش از فصول کلّی اثر به گونه‌ای باشد که مخاطب امروزی با کلیّت زندگی‌نامه رابطه برقرار کند. آن هم مخاطبی که نه جنگ را درک کرده و نه انقلاب بهمن 57 و آن جنگ را. این مخاطب حدود سه دهه است که صرفاً نامی از این قهرمانان را بر روی تابلوی خیابان‌ها و پرتره‌ای از ایشان بر روی بنرهای بزرگراه‌ها را می‌بیند و در این سیر شتابناک زندگی مدرن شهری، از کنارشان عبور می‌کند.

در برشی از کتاب :

پس از ابلاغ فرمان به تعلیق درآمدن عملیات در محور بمو_ دربندی خان، بر اساس دستور فرماندهی کل سپاه مقرر گردید تا کلیه یگان‌های تابعۀ سازمان سپاه که در آن منطقه مستقر بودند، جهت مشارکت در مراحل بعدی عملیات والفجر _4 به محور مرزی مریوان_ پنجوین اعزام و به کارگیری شوند. این عملیات کوهســتانی از اولین دقایق بامداد روز پنج شــنبه 28 مهر 1362 از دو محور مریوان و بانه شروع شد. در خصوص ویژگی‌های این منطقه می‌توان گفت:در استان کردستان ایران، خط مرزی در حد فاصل مریوان تا بانه_ طبق قرارداد مرزی 1975 الجزایر _ به ســمت داخل ایران فرو رفتگی پیدا کرده و ارتباط مســتقیم شــمالی_ جنوبی بیــن دو شــهر مریــوان و بانــه را بــا یکدیگــر قطــع می‌کنــد. ایــن منطقــه به دلیل رودخانه‌ای موســوم بــه شــیلر؛ «دهانــه شــیلر» نیــز نامیــده می‌شــود. منطقۀ دهانه شــیلر در مجاورت اســتان مرزی ســلیمانیه کشــور عراق قرار دارد. اهالی هر دو ســوی خط مرزی در اســتان کردســتان ایران و اقلیم کردســتان عراق، از یک نژاد و کرد زبان هستند. به این ترتیب مهرماه 1362 در شرایطی به پایان رسید که دروازۀ ورود به عرصۀ نبــرد در محــور بمــو_ دربنــدی خــان به روی همت و هشــت هزار رزمندۀ حاضر بــه رزم لشــکر،27 بــا تصمیــم فرماندهــان قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء (ص) برای همیشه بسته اعلام شد. اکنون موعد آن رســیده بود تا لشــکر همت با تمام ســاز و برگ خود از اردوگاه استقراری‌اش در قلاجه و قرارگاه تاکتیکی بمو_ دربندی خان به سمت مریوان حرکت کند. بر این اساس جابه‌جایی رزمندگان گردان‌ها و واحدهای ستادی لشکر27 با کلیه تجهیزات و تســلیحات آمادی این یگان، که از صبح روز سه‌شــنبه ســوم آبان 1362 از محل اردوگاه شــهید بروجردی در قلاجه و اردوگاه دالاهو شــروع شــده بود، پس از هفتاد و دو ســاعت در روز پنجشــنبه پنجم آبان و با رســیدن نیروها به اردوگاه موقت لشکر در پای ارتفاع کوخلان_غرب شهرستان مریوان_به اتمام رسید.

ارسال نظر